Бургас

Бургас е най-големият град в Югоизточна България и четвъртият по население в страната. Днешното име на града произлиза от латинската дума Burgus/Бургос — кула. Според местни предания името идва от римски пътен стълб, така наречен бург, който бил положен в района на днешното Бургаско пристанище. Бургаското пристанище е най-голямото карго пристанище по българското Черноморие, а летището на града е едно от най-натоварените в страната, особено през туристическия сезон.

През лятото стотици хиляди туристи предпочитат града за морската си почивка, в това число и много чужденци. Градът предлага прекрасни условия за ваканция, като съчетава красивите плажове и резервати в околността с удобствата и предимствата на големия град. Улиците са оживени от много заведения и ресторанти, множество удобни хотели предлагат почивка за различни категории туристи, а голямата морска градина е тихо и прохладно място за разходка, приютяващо художници и музиканти.

Градът е домакин на много културни събития. Международният фолклорен фестивал с над 25-годишна традиция привлича любителите на балканска фолклорна музика. Националният конкурс за забавна песен „Бургас и морето” е приятно изживяване за музикалните творци от цялата страна.